Mistä Aivoturvamies sai alkunsa?

Joitakin vuosia sitten ryhmä neuroliittolaisia oli matkalla Muistiliittoon. Tarkoitus oli työstää yhteistä teemaa SuomiAreenaa varten. Muisti ja muut kognitiiviset asiat olivat luonteva aihe: Neuroliitossa pohdittiin kognitioon liittyviä asioita, jotka koskevat muun muassa havaitsemista, ajattelua ja muistamista. Muistiliitolla oli juuri ollut oma hanke työhön ja muistiongelmiin liittyen.

– Matkalla mietimme, miten asiaa saisi esille hauskalla tavalla ja ihmiset kiinnostumaan. Ilmoille heitettiin Aivoturvamies! Jo menomatkalla varattiin nettisivuja varten osoite aivoturvamies.fi, kertoo Neuroliiton työelämäasiantuntija Marju Teinikivi.

Työelämäpalvelut

Aivoturvamies esittäytyy SuomiAreenalla

Aivoturvamiehen ensiesiintyminen tapahtui SuomiAreenalla. Neuroliiton oma työntekijä Ismo pukeutui tummaan pukuun ja jakoi ohikulkijoille vinkkikortteja. Vastaanotto yleisöltä oli erittäin hyvä ja Aivoturvamiestä kävi jututtamassa muuan muassa useampi kansanedustaja.

Matkan varrella vinkkikortit uudistuivat ja Aivoturvamiehestä tehtiin luonnollisen kokoinen pahvihahmo. Erittäin aidon oloisena se sai aikaan hätkähdyttäviä hetkiä ilmestyessään eri paikkoihin. Tarina kertoo jopa vartijoiden käyneen kerran toteamassa ikkunasta näkyneen pahvikaverin olevan harmiton ja hyvällä asialla.

Aivoturvamiehen vinkit koottiin myöhemmin myös julisteeksi erästä messutapahtumaa varten. Juliste herätti yllättävän suurta kiinnostusta, joten se laitettiin Neuroliiton verkkokauppaan tilattavaksi. Julistetta on myöhemmin jaettu eri kokoisena erilaisissa tapahtumissa.

Aivoturvamies uudistuu korona-aikana

– Ismo lähti eläkkeelle, ja korona-aikana tapahtumien peruunnuttua myös pahvinen Aivoturvamies jäi vähälle käytölle. Aivoturvamiehen oli siis hyvä hetki ottaa seuraava askel ja uudistua. Totesimme, että piirretty hahmo olisi monikäyttöisempi eikä olisi enää sidottu kenenkään omiin kasvoihin, Marju muistelee.

Uuden hahmon suunnitteli kuvittaja Satu Cozens Kummakko-designistä. Hänen kynästään syntyi 15 erilaista kuvaa Neuroliiton väreissä, ja Aivoturvamiehen kravattiin ilmestyi Neuroliiton logo.

Myös vuosia aiemmin varattu aivoturvamies.fi -domain pääsi vihdoin käyttöön.

Ajatus Aivoturvamiehen takana

Aivoterveysasioista puhuu Neuroliiton lisäksi moni muukin taho. Ajatteluun ja tiedonkäsittelyyn liittyvä kuormitus on yleisestikin merkittävä työtä haittaava tekijä, mutta Neuroliiton työelämäpalvelujen asiakkailla se ei liity pelkästään työhyvinvointiin, vaan myös työkykyyn. Aivoterveellisillä elämäntavoilla ei voi estää tai parantaa MS-tautia, mutta pienillä aivojen hyvinvointia tukevilla muutoksilla voi pidentää sairastuneen työuraa.

– Neuroliitto korostaa aivoterveyttä myös työsuojelunäkökulmasta: työnantajan on huolehdittava sairastuneen työturvallisuudesta. Siksi hahmomme on AivoTURVAmies, sanoo Marju.

Vinkkejä kaikille, mutta erityisesti sairastuneille

Aivoturvamiehen vinkit on toistaiseksi suunnattu pääasiassa työssä oleville, jotta he voivat vaikuttaa omaan työhönsä ja pärjätä työelämässä pitempään ja paremmin. Tietoisuutta kognitiivisista haasteista halutaan kuitenkin kasvattaa myös työyhteisöissä ja koko yhteiskunnassa. Kognitiiviset oireet ovat yleisiä monissa työikäisten neurologisissa sairauksissa. Jos työkykyä ei tältä osin tueta, hukataan paljon arvokasta osaamista ja resursseja.

 

Mikä on Neuroliitto?

Neuroliitto on MS-tautia ja harvinaista neurologista sairautta sairastavien sekä heidän läheistensä oma järjestö. Liitto edistää ja valvoo heille tärkeitä asioita yhteiskunnallisessa päätöksenteossa sekä tarjoaa neuvonta-, kuntoutus- ja asumispalveluja.

Lue lisää Neuroliiton sivuilta

Neuroliiton työelämäasiantuntija

Neuroliiton työelämäasiantuntija antaa yksilöllistä neuvontaa MS-tautiin ja harvinaiseen neurologiseen sairauteen sairastuneiden työelämäkysymyksiin liittyvissä asioissa. Pohdinnan alla voivat olla esimerkiksi sairaudesta johtuvat työllistymisvaikeudet, työuran jatkaminen, eläkkeelle siirtyminen, opiskelu- tai työolosuhteiden uudelleen järjestäminen, ammatin vaihtaminen tai erilaisten tukien ja etuuksien selvittäminen. Työelämäasiantuntija tekee yhteistyötä myös ammattilaisten ja oppilaitosten kanssa.

Katso tulevat tapahtumat tapahtumakalenterista!

työelämäasiantuntija

Tuomas Kukkola

p. 0400 813 784
tuomas.kukkola@neuroliitto.fi
Facebook

Neuroliiton tapahtumakalenteri