Kokemuksia työn muokkauksesta ja tuunaamisesta

Neurologinen sairaus tai aivovamman jälkitila on jokaisella omanlaisensa. Toisten kokemuksista voi kuitenkin hyötyä ja löytää keinoja helpottamaan omaa työarkea.  Sairastuneen lisäksi myös työyhteisö voi vertaiskokemusten avulla keksiä ratkaisuja, joilla sairastuneen työnteko helpottuu ja säilyy mielekkäänä. Työn muokkauksella pyritään löytämään määräaikaisia tai pysyviä keinoja tukea työkykyä. Suunnittelua tehdään tyypillisesti yhdessä työnantajan kanssa työterveyden tukemana. Työn tuunaaminen on työn muovaamista mielekkäämmäksi niin, että sinä itse toimit tuunaajana.  Tuunaaminen on omien toimintatapojen ja rutiinien tarkastelua, hienosäätöä.

Muiden kokemuksia pääset lukemaan alapuolelta Aivoturvamiehen ratkaisupankista. Jaa myös hyväksi kokemasi ratkaisu muille! Voit olla joko itse tautia sairastava, työtoveri, työnantaja tai muuten asiaa läheisesti tunteva. Lomakkeen lähettämisen jälkeen vastaukset tarkistetaan ja tarvittaessa editoidaan vielä ennen julkaisua – kerro tarinasi omin sanoin.

Jaa hyväksi kokemasi ratkaisu

Lue muiden kokemuksia

Näytä kokemukset oireiden perusteella:

Toimistotyö

Ongelma ja sen ratkaisu:

Esteellinen toimisto

Toimistossa liikkuminen pyörätuolin avulla oli vaikeaa, koska työympäristö oli esteellinen.

Sisäoviin asennettiin automaattiavaus ja  ulko-ovelle parempi pyörätuoliluiska. Liikuntaesteisen pysäköintipaikka sijoitettiin oven lähelle ja työpiste inva-WC:n lähelle. Lisäksi työkaverien kanssa sovittiin avusta esimerkiksi lounaalle mennessä, ja myös henkilökohtaisen avustajan saaminen on jatkossa mahdollista.

 

Oireet: Liikkumisen vaikeus

Toimistotyö

Ongelma ja sen ratkaisu:

Hälyinen toimisto ja ylimääräiset lisätyöt

Hälyinen toimisto ja jatkuvat keskeytykset häiritsivät työntekoa. Lisähaasteita aiheuttivat monenlaiset lisätyöt, jotka eivät kuuluneet työntekijän ydinosaamisalueeseen eli kirjanpitoon.

Työrauhan varmistamiseksi avokonttoriin rakennettiin kevyet seinät ja suljettava ovi työpisteeseen.  Työntekijälle hankittiin myös vastamelukuulokkeet. Työtehtävien järjestelyillä varmistettiin, että hän voi keskittyä vain olennaiseen eli omiin työtehtäviinsä.

Muistin tueksi otettiin käyttöön tukijärjestelmiä kuten puhelimen ja tietokoneen kalenterien päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuosikohtaiset muistutukset.

Työaikaa kevennettiin ja lyhennettiin tauotuksilla, osakuntoutustuen mahdollistamalla osa-aikatyöllä, liukuvalla työajalla sekä mahdollisuudella osittaiseen etätyöhön.

Oireet: Kognitiiviset oireet

Toimistotyö

Ongelma ja sen ratkaisu:

Hälyinen ympäristö

Hälyinen ympäristö ja monen tehtävän samanaikainen hoitaminen, kuten puheluiden päivystäminen ja samanaikainen näyttöpäätetyö, uuvuttavat.

Ratkaisuina keskustelu esihenkilön kanssa. Työtehtävien jakaminen siten, että voi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Vastamelukuulokkeet käyttöön. Keskittymistä vaativille tehtäville määritelty työaika, josta tieto kollegoille, jotta he osaavat siirtää viestit yms. yhteydenotot toiseen hetkeen.

 

 

Oireet: Keskittymisvaikeudet, Uupumus

Toimistotyö

Ongelma ja sen ratkaisu:

Kokopäivätyö toimistossa vei kaikki voimat

Ongelmaksi muodostui työpäivä toimistolla, joka vei kaikki voimat. Päivän päätteeksi ei jaksanut enää mitään muuta tehdä kuin huilata.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen turvin siirryin ensin tekemään osan viikkoa etätyötä ja lopulta kokonaan 4h/pvä.
Tämän ratkaisun myötä olen pärjännyt työelämässä ja pääsen heti töiden päätyttyä päiväunille. Päiväunien jälkeen jaksan puuhailla kotona ja harrastaa.

Vinkki muille: Eli turha on pinnistellä, jos ei jaksa, koska voi olla muitakin vaihtoehtoja.

Oireet: Uupumus

Jaa hyväksi kokemasi ratkaisu