Sairaus ei estä uraa
MS-tauti tai harvinainen neurologinen sairaus voi vaikuttaa työkykyyn. Osa sairastuneista pärjää normaalisti koko työuransa ajan. Toiset suoriutuvat hyvin töistään, jos työtä kevennetään esimerkiksi työaikaa, työtehtäviä tai työpaikan olosuhteita muuttamalla. Muutoksiin on myös oikeus: yhdenvertaisuuslaki velvoittaa työnantajan tekemään kohtuullisia mukautuksia sairastuneen työssä selviämiseksi ja työuralla etenemiseksi.
Sairaudesta ei tarvitse kertoa, ellei sairaus vaikuta työssä suoriutumiseen. Työyhteisöstä voi kuitenkin saada paljon tukea, joten kertominen voi olla hyväksi. Voit itse valita, kerrotko sairaudestasi esimerkiksi vain esimiehelle tai myös työkavereille. Jos työssä suoriutuminen vaikeutuu, kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä työpaikan työterveyshuoltoon.
Neuroliiton työelämäpalveluista saat neuvoja sairauden kanssa pärjäämisestä työelämässä: Neuroliiton työelämäpalvelut
Jokainen sairaus on yksilöllinen, joten yleispäteviä ohjeita työelämään ei voi antaa. Hyödyllisiä vinkkejä ja vertaiskokemuksia voit lukea Aivoturvamiehen ratkaisupankista alla olevan linkin kautta.
Oppaita ja ohjeita työntekijälle
Kaikki ladattavat oppaat ja linkkien takaa löytyvät ohjeet ovat maksuttomia.
Työelämän taitekohdissa
Työelämän taitekohdissa on opas MS-tautiin tai harvinaisiin eteneviin neurologisiin sairauksiin sairastuneille työikäisille. Sairauden oireet vaikuttavat työkykyyn yksilöllisesti, mutta yleistä on, että jossain vaiheessa työ ei suju aivan entiseen tapaan. Useimmiten työkykyä voidaan tukea varsin pienin muutoksin.
Pieni opas opiskelijalle
Kun sairastuu nuorella iällä MS-tautiin, herää monenlaisia kysymyksiä. Osa kysymyksistä liittyy opiskeluun ja työelämään siirtymiseen. Pitääkö luopua unelma-ammatista? Pystynkö edes opiskelemaan? Pystynkö koskaan menemään töihin? Miten voin pärjätä työelämässä?
Kognitiiviset oireet työelämässä
Kognitiiviset eli ajattelun ja tiedonkäsittelyn ongelmat ovat näkymättömiä ja usein ulkopuolisen vaikea ymmärtää. Työntekijä itse saattaa epäillä työkykyään huomatessaan muutoksia. Työkaverit ja esimies saattavat pelästyä virheiden lisääntymistä. Kognitiivista suoriutumista voidaan kuitenkin tukea monin keinoin.
MS-tauti – käsikirja vastasairastuneelle
Opas on kattava tietopaketti MS-taudista, sen oireista ja hoidosta sekä sairauden vaikutuksista arkeen.