Joitakin vuosia sitten ryhmä neuroliittolaisia oli matkalla Muistiliittoon. Tarkoitus oli työstää yhteistä teemaa SuomiAreenaa varten. Muisti ja muut kognitiiviset asiat olivat luonteva aihe: Neuroliitossa pohdittiin kognitioon liittyviä asioita, jotka koskevat muun muassa havaitsemista, ajattelua ja muistamista. Muistiliitolla oli juuri ollut oma hanke työhön ja muistiongelmiin liittyen. – Matkalla mietimme, miten asiaa saisi esille hauskalla tavalla ja ihmiset kiinnostumaan. Ilmoille heitettiin Aivoturvamies! Jo menomatkalla varattiin nettisivuja varten osoite aivoturvamies.fi, kertoo Neuroliiton työelämäasiantuntija Marju Teinikivi.
Aivoterveysasioista puhuu Neuroliiton lisäksi moni muukin taho. Ajatteluun ja tiedonkäsittelyyn liittyvä kuormitus on yleisestikin merkittävä työtä haittaava tekijä, mutta Neuroliiton työelämäpalvelujen asiakkailla se ei liity pelkästään työhyvinvointiin, vaan myös työkykyyn. Aivoterveellisillä elämäntavoilla ei voi estää tai parantaa neurologisia sairauksia, mutta pienillä aivojen hyvinvointia tukevilla muutoksilla voi usein pidentää sairastuneen työuraa. – Neuroliitto korostaa aivoterveyttä myös työsuojelunäkökulmasta: työnantajan on huolehdittava sairastuneen työturvallisuudesta. Siksi hahmomme on AivoTURVAmies, sanoo Marju.
Vinkkejä kaikille, mutta erityisesti sairastuneille
Aivoturvamiehen vinkit on toistaiseksi suunnattu pääasiassa työssä oleville, jotta he voivat vaikuttaa omaan työhönsä ja pärjätä työelämässä pitempään ja paremmin. Tietoisuutta kognitiivisista haasteista halutaan kuitenkin kasvattaa myös työyhteisöissä ja koko yhteiskunnassa. Kognitiiviset oireet ovat yleisiä monissa työikäisten neurologisissa sairauksissa. Jos työkykyä ei tältä osin tueta, hukataan paljon arvokasta osaamista ja resursseja.